poniedziałek, 24 marca 2014

Placki po węgiersku

Hejka  :D


Dzisiaj pierwsza notka gastronomiczna :)
Moim ulubionym, chodź dość pracowitym daniem, są placki po węgiersku podawane z sosem czosnkowym, zrobione z kurczaka.


Skład : (gulasz)
2 piersi kurczaka
2 papryki czerwone
0,5kg pieczarek
1 cebula
margaryna
przecier pomidorowy
mąka pszenna


Skład: ( sos czosnkowy)
średni majonez " winiary "
śmietana 18%
czosnek


Skład: (placki)
2kg ziemniaków typu Jelly
2-4 jajka
mąka pszenna
cebula




Sposób Przygotowania : ( gulasz )
Gulasz podpiekamy na margarynie, dodajemy podsmażone pieczarki i paprykę wszystko razem dusimy, zaciągamy mąką i dodajemy przecieru pomidorowego, tylko żeby był ładny kolor, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.


Sposób Przygotowania : ( sos )
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i śmietaną.


Sposób Przygotowania : ( placki )
Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce, 2/3 na małych oczkach, a 1/3 na grubych oczkach.Do utartych ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, cebulę i sól. mieszamy i smażymy na dużym płomieniu na oleju.


Całość podajemy na sałacie.
Gulaszem polewamy placki, a na to sos. 

GOTOWE!
Smacznego ;)


Łukasz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz