piątek, 4 kwietnia 2014

Muffiny Z Czekoladą :)

Witajcie Moi Drodzy ;p

Przepraszam za nieobecność ale byłem chory.

Dziś jak to mówią kolejna notka gastronomiczna :

Mam dla Was pyszne babeczki z czekoladą.

Skład :
-150 g masła- 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej, ja użyłam gorzkiej)- 300 g mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- 2 łyżki kakao- 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao- 1 szklanka (190 g) cukru- 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 2 duże jajka - 170 ml mleka

Sposób Przygotowania : 
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).
Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.
Smacznego :) 

Łukasz :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz